Επιλογες Εκτυπωσης

Τηγανόψωμα της Μαμάς

Μερίδες12 ΜερίδεςΧρόνος Προετοιμασίας1 ώρα 20 λεπτάΧρόνος Ψησίματος20 λεπτάΣυνολικός Χρόνος1 ώρα 40 λεπτά

Συνταγή για τα τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα της Μαμάς

Υλικά για την ζύμη:
 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 ½ κ.γ. ζάχαρη
 1 κ.γ. αλάτι
 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
 ½ κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση:
1

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το ξύδι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη .
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

2

Αφού περάσει η μια ώρα αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης.
Ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα τηγανόψωμα μας παίρνουμε και το αντίστοιχο μέγεθος ζύμης.Εγώ για να φτιάξω τηγανόψωμα μεσαίου μεγέθους παίρνω κομμάτι ζύμης ίση με ένα βερίκοκο.

3

Γεμίζουμε το τηγανόψωμο με τριμμένη φέτα ή με ότι άλλο θέλουμε.Μπορούμε να γεμίσουμε με λουκάνικο,με πατάτα (αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα),με ζαμπόν και γκούντα.Εγώ γέμισα μερικά με κοκκινιστό κιμά που μου είχε περισσέψει από την προηγούμενη μέρα.
Αφού βάλουμε λίγη γέμιση στο κέντρο με ένα πινέλο βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό για να κλείσει καλά το τηγανόψωμο.Κλείνουμε το τηγανόψωμο και με την βοήθεια ενός πιρουνιού πατάμε τις άκρες και το τρυπάμε ελαφριά από πάνω .

4

Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα τηγανόψωμα τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 με 5 λεπτά και μετά τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

5

Τα τηγανόψωμα γίνονται εξίσου νόστιμα και στον φούρνο. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και λαδώνουμε καλά και τα τηγανόψωμα μας από πάνω με ένα πινέλο και ψήνουμε στους 180 στον αέρα για 20 με 25 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμη:
6

-Βάζουμε χλιαρό νερό με την μαγιά και όχι καυτό γιατί το καυτό νερό θα την κάψει.

-Πάντα με την μαγιά βάζουμε λίγη ζάχαρη για να την ενεργοποιήσουμε και να φουσκώσει πιο εύκολα η ζύμη μας.

-Η μαγιά μας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το αλάτι γιατί θα καεί.

-Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη απλά πρέπει να τα κλείσουμε κάπου αεροστεγώς.

Διατροφικά Στοιχεία

Μερίδα 1

Μερίδες 0

Copyright © 2018 - 2020 MariCook.gr. All Rights Reserved.