Σουτζουκάκια σμυρνέικα (Σμυρναίικα) συνταγή, μια κλασσική συνταγή από την αγαπημένη σε πολλούς Πολίτικη κουζίνα.

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τις φέτες ψωμί με λίγο νερό ή γάλα. Τις στύβουμε καλά και τις προσθέτουμε στο μπολ με τον κιμά.
Στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε τα 2 αβγά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τις τριμμένες σκελίδες σκόρδο, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε τον κιμά, και τον αφήνουμε περίπου 30 Λεπτά στο ψυγείο.
Ενώ ο κιμάς είναι στο ψυγείο, ξεφλουδίζουμε τις ώριμες ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη, τις προσθέτουμε μαζί με όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια φαρδιά κατσαρόλα και αρχίζουμε να σιγοβράζουμε την σάλτσα μας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 Λεπτά.
Προσοχή. Βράζουμε την σάλτσα μας όχι μέχρι να είναι έτοιμη, απλά για να φύγουν τα πολλά υγρά και να μην είναι πολύ νερουλή όταν βάλουμε το σουτζουκάκια μέσα,
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και αρχίσουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο κλασικό μακρόστενο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί. Μολις το ελαιόλαδο μας έχει ζεσταθεί καλά αλευρώνουμε ελαφρός τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.
Σημαντικό!
Δεν βάζουμε πολλά σουτζουκάκια μαζί στο τηγάνι γιατί θα ρίξουν την θερμοκρασία του λαδιού.
Δεν θέλουμε τα σουτζουκάκια μας να μαγειρευτούν τελειός μέσα στο τηγάνι, απλά θέλουμε να πάρουν ένα απλό χρώμα.
Αλευρώνουμε ελαφρός τα σουτζουκάκια ώστε να μην γίνουν βαριά.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με την σάλτσα και σιγοβράζουμε για 20 Λεπτά.
Το αλεύρι από τα σουτζουκάκια θα βοηθήσει την σάλτσα μας να δέσει.
Μπορούμε να σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή ακόμα και πουρέ πατάτες.
🛈 Tip – Μικρά μυστικά
Μια συνταγή από την πολίτικη κουζίνα. Η λέξη σουτζούκ που στα Τούρκικα σημαίνει λουκάνικο. Σουτζουκάκια σημαίνει μικρά λουκάνικα.
Διάβασε ολόκληρη την ιστορία της συνταγής στο Wikipedia.
Βαθμολογία:
Περιμένω τις εντυπώσεις σου στα σχόλια.
Υλικά
Οδηγίες
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τις φέτες ψωμί με λίγο νερό ή γάλα. Τις στύβουμε καλά και τις προσθέτουμε στο μπολ με τον κιμά.
Στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε τα 2 αβγά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τις τριμμένες σκελίδες σκόρδο, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε τον κιμά, και τον αφήνουμε περίπου 30 Λεπτά στο ψυγείο.
Ενώ ο κιμάς είναι στο ψυγείο, ξεφλουδίζουμε τις ώριμες ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη, τις προσθέτουμε μαζί με όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια φαρδιά κατσαρόλα και αρχίζουμε να σιγοβράζουμε την σάλτσα μας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 Λεπτά.
Προσοχή. Βράζουμε την σάλτσα μας όχι μέχρι να είναι έτοιμη, απλά για να φύγουν τα πολλά υγρά και να μην είναι πολύ νερουλή όταν βάλουμε το σουτζουκάκια μέσα,
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και αρχίσουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο κλασικό μακρόστενο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί. Μολις το ελαιόλαδο μας έχει ζεσταθεί καλά αλευρώνουμε ελαφρός τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.
Σημαντικό!
Δεν βάζουμε πολλά σουτζουκάκια μαζί στο τηγάνι γιατί θα ρίξουν την θερμοκρασία του λαδιού.
Δεν θέλουμε τα σουτζουκάκια μας να μαγειρευτούν τελειός μέσα στο τηγάνι, απλά θέλουμε να πάρουν ένα απλό χρώμα.
Αλευρώνουμε ελαφρός τα σουτζουκάκια ώστε να μην γίνουν βαριά.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με την σάλτσα και σιγοβράζουμε για 20 Λεπτά.
Το αλεύρι από τα σουτζουκάκια θα βοηθήσει την σάλτσα μας να δέσει.
Μπορούμε να σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή ακόμα και πουρέ πατάτες.
Αφήστε μια απάντηση