Συνταγή για ελαφρύ μουσακά. Πραγματικά αυτός ο μουσακάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασσική συνταγή.
Είναι τόσο ελαφρύς που μπορούν να τον απολαύσουν και όσοι κάνουν διατροφή ή δεν θέλουν να τρώνε πολύ λιπαρά γεύματα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά για να τον τσιγαρίσουμε . Προσπαθούμε με μια σπάτουλα να σπάσουμε τα χοντρά κομμάτια κιμά,μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε και το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε αλέσει στο multi.
Αφού έχουμε τσιγαρίσει και το κρεμμύδι προσθέτουμε το καρότο ,την σάλτσα ντομάτας ,το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ένα ποτήρι ζεστό νερό και όλα τα μπαχαρικά(εκτός από το αλάτι) καπακώνουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμος προσθέτουμε και το αλάτι και αφαιρούμε τα μπαχαρικά(κανέλα,μπαχάρια,γαρύφαλλα και δάφνη).
Ενώ ο κιμάς μας βράζει φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας . Σε μια κατσαρόλα χτυπάμε δυο αυγά καλά,προσθέτουμε το γάλα ,το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Από την στιγμή που ανάβουμε το μάτι ανακατεύουμε συνεχώς την μπεσαμέλ μας μέχρι να πήξει. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα.Παίρνουμε δυο λαμαρίνες τις στρώνουμε με λαδόκολλα. Στην μια στρώνουμε πατάτες αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει και τις έχουμε κόψει σε ροδέλες όχι πολύ χοντρές.Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις μελιτζάνες.Ψήνουμε για ένα τέταρτο περίπου τις μελιτζάνες.Οι πατάτες χρειάζονται περίπου 20 με 25 λεπτά.Τα λαχανικά μας πρέπει να έχουν μαλακώσει και να έχουν πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες.Προσέχουμε να έχουν καλύψει τον πάτο απο το πυρέξ.Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά τον απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού και μετά κάνουμε ακριβώς το ίδιο με την μπεσαμέλ.Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί μας και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.
🛈 Tip – Μικρά μυστικά
Ο μουσακάς δεν είναι δύσκολο φαγητό απλά είναι πολύπλοκο. Για αυτό δοκιμάζουμε χώρια την κάθε στρώση για να δούμε αν έχει το σωστό αλάτι.
Βαθμολογία:
Εγγραφή Για Νέες Συνταγές
Περιμένω τις εντυπώσεις σου στα σχόλια.
Υλικά
Οδηγίες
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά για να τον τσιγαρίσουμε . Προσπαθούμε με μια σπάτουλα να σπάσουμε τα χοντρά κομμάτια κιμά,μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε και το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε αλέσει στο multi.
Αφού έχουμε τσιγαρίσει και το κρεμμύδι προσθέτουμε το καρότο ,την σάλτσα ντομάτας ,το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ένα ποτήρι ζεστό νερό και όλα τα μπαχαρικά(εκτός από το αλάτι) καπακώνουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμος προσθέτουμε και το αλάτι και αφαιρούμε τα μπαχαρικά(κανέλα,μπαχάρια,γαρύφαλλα και δάφνη).
Ενώ ο κιμάς μας βράζει φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας . Σε μια κατσαρόλα χτυπάμε δυο αυγά καλά,προσθέτουμε το γάλα ,το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Από την στιγμή που ανάβουμε το μάτι ανακατεύουμε συνεχώς την μπεσαμέλ μας μέχρι να πήξει. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα.Παίρνουμε δυο λαμαρίνες τις στρώνουμε με λαδόκολλα. Στην μια στρώνουμε πατάτες αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει και τις έχουμε κόψει σε ροδέλες όχι πολύ χοντρές.Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις μελιτζάνες.Ψήνουμε για ένα τέταρτο περίπου τις μελιτζάνες.Οι πατάτες χρειάζονται περίπου 20 με 25 λεπτά.Τα λαχανικά μας πρέπει να έχουν μαλακώσει και να έχουν πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες.Προσέχουμε να έχουν καλύψει τον πάτο απο το πυρέξ.Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά τον απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού και μετά κάνουμε ακριβώς το ίδιο με την μπεσαμέλ.Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί μας και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.
Αφήστε μια απάντηση