Κλασσική μαγειρίτσα μερακλίδικη της πεθεράς, με αρνίσιο ποδαράκι, χωρίς ρύζι, με μαρούλι, αβγολέμονο φρικασέ. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει της ρίζες της από την Πελοπόννησο και την περιοχή του Πλάτανου Αρχαίας Ολυμπίας. Προέρχεται από την εποχή μετά την Τουρκοκρατία, βέβαια τότε δεν πρόσθεταν την συκωταριά διότι την είχαν για κυρίως φαγητό.
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα σούπα χωρίς ρύζι για το γιορτινό τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Καλό Πάσχα.

Πλένουμε την συκωταριά, τα έντερα την κοιλιά και τα ποδαράκια, τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Την αφαιρούμε από την φωτιά και αφού τα ξανά ξεπλύνουμε, τα ψιλοκόβουμε. Τα ποδαράκια τα κόβουμε στα τρία.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και το νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα αβγά μας με ένα πιρούνι (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το αβγολέμονο να πλησιάσει την θερμοκρασία της σούπας. Αυτό το κάνουμε ώστε όταν ρίξουμε το αβγολέμονο στην σούπα να μην κόψει.
Μόλις και η σούπα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Αφήνουμε στην φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Προσθέτουμε τα ποδαράκια στην σούπα διότι βγάζουν έναν ζελέ που βοηθάει το στομάχι μας να μεταβεί ομαλά από το στάδιο της νηστείας στην κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα.
Σε περίπτωση που κάποιος στο τραπέζι δεν προτιμά το κρέας (Vegan – Χορτοφαγικό) μια καλή λύση είναι η χορτοφαγική μαγειρίτσα.
Βαθμολογία:
Περιμένω τις εντυπώσεις σου στα σχόλια.
Υλικά
Οδηγίες
Πλένουμε την συκωταριά, τα έντερα την κοιλιά και τα ποδαράκια, τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Την αφαιρούμε από την φωτιά και αφού τα ξανά ξεπλύνουμε, τα ψιλοκόβουμε. Τα ποδαράκια τα κόβουμε στα τρία.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και το νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα αβγά μας με ένα πιρούνι (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το αβγολέμονο να πλησιάσει την θερμοκρασία της σούπας. Αυτό το κάνουμε ώστε όταν ρίξουμε το αβγολέμονο στην σούπα να μην κόψει.
Μόλις και η σούπα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Αφήνουμε στην φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Προσθέτουμε τα ποδαράκια στην σούπα διότι βγάζουν έναν ζελέ που βοηθάει το στομάχι μας να μεταβεί ομαλά από το στάδιο της νηστείας στην κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα.
Δενεδιου Ελενη says
Αυτή είναι πραγματική μαγειρίτσα .Μαγειρίτσα της μαμάς μου στην Καλαμάτα,με όλα τα ως άνω υλικά και κυρίως τα ποδαράκια. Ευχαριστώ για την συνταγή,αν και την θυμόμουν,αλλά δεν βρίσκω πια ποδαράκια .Στο κτήμα μας είχαμε δικά μας κατσικάκια.Σας εύχομαι Καλό Πασχα
maricook says
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Καλό Πάσχα και σε εσάς.
Δημητροπούλου Βασιλική says
Αυτή την μαγειρίτσα κανουμε και στην Πάτρα. Ειναι πολύ καλύτερη από αυτήν με το ρύζι. Το λέω γιατί εχω δοκιμάσει και από τις δύο.
maricook says
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Καλό Πάσχα.